بازگشت

سامرا در يك نگاه


با آنكه گفته مي شود سامرا از جهت پيشينه ي تاريخي قديمي ترين شهر تاريخ، [1] و از نظر آب و هوا، و مرغوبيت خاك و...، مطبوع ترين و زيباترين شهر نه تنها در عراق، كه در تمام روي زمين بوده است، اما امروزه تعريف چنداني ندارد و درست قضيه بر عكس شده است.

روزگاري عراق را قلب زمين و سامرا را قلب عراق مي ناميدند ولي حالا همان شهر را نه جلالي مانده و نه جمالي كه به ديدنش بيرزد، [2] به جز آستان قدس عسكريين عليهماالسلام كه چون ماه تابان در شب سياه سامرا مي درخشد و چشم هر بيننده اي را به خويش جلب مي كند، چيز جالب توجه اي در سامرا نمانده است.

پيشترها سامرا از شهرهاي استان بغداد محسوب مي شد، ولي اكنون مركز استان تازه اي است به نام



[ صفحه 36]



استان صلاح الدين.

صدام حسين، حاكم ستمگر عراق كه خود را متولد شهر تكريت [3] مي خواند، با تأسيس اين استان و با نام گذاري آن به نام صلاح الدين ايوبي [4] مي خواست دو هدف متضاد را با يك تير زده باشد، وي كه به حق حجاج ثاني و نرون عرب نام گرفته است با اين كار شيطنت آميز هم مي خواست خود را فاتح بيت المقدس بنامد و به رجزهاي دروغين خويش ادامه دهد و هم اينكه مي خواست خودش را نابود كننده حكومت شيعه ي ايران بنامد حكومتي كه با دست پر كفايت فقيهان فرزانه اداره مي شد و مي شود.

اكنون سامرا مركز استان به اصطلاح صلاح الدين است، استاني كه از شرق به استان تميم (كركوك) و از شمال به نينوا و از غرب به استان الأنبار، و از جنوب به بغداد مي پيوندد و گذشته از شهر بزرگ سامرا، دو شهر مشهور و شيعه نشين ديگري نيز با نام «بلد» يا «بلد سيد محمد» و «دجيل» در سمت جنوب اين استان، و در بين بغداد و سامرا واقع شده اند.



[ صفحه 37]




پاورقي

[1] بنگريد مجلة النور، العدد الثامن عشر، (جمادي الاولي، 1413) مقالة «سامرا اقدم مدينة في التاريخ» ، ص 24.

[2] مأثر الكبراء، في تاريخ سامرا، ج 1، ص 109 و 110.

[3] تكريت شهري است در شمال استان صلاح الدين.

[4] صلاح الدين ايوبي، يوسف بن ايوب (532 - 589 ق) متولد تكريت كه در دمشق درگذشت. وي را فاتح بيت المقدس در جنگ صليبين خوانده اند، هم او كه خليفة فاطمي و شيعي را در مصر عزل كرد و به شيعيان به سختي كينه مي ورزيد و با آل عدالت عليهم السلام سر ستيز داشت.