بازگشت

انديشه و تفكر


اساس تمام پيشرفتهاي مادي و معنوي بشر در طول تاريخ، انديشه و تفكر از يك طرف، و سعي و تلاش و عمل از طرف ديگر بوده است. اگر بشر قرن بيستم و بيست و يكم از نظر صنعتي و تكنولوژي به موفقيتهاي چشمگيري دست يافته، بر اثر انديشه و تلاش بوده است; چنان كه پيشرفتهاي معنوي جوامع و افراد نيز بر اثر بهره وري از توان عقل و تفكر و قدرت عمل و تلاش بوده است. پيامبران، امامان و بندگان صالح الهي همگي اهل فكر و تعقل بوده اند، در منزلت ابوذر امام صادق (عليه السلام) فرمود: «بيش ترين عبادت اباذر كه رحمت خدا بر او باد، انديشه و عبرت اندوزي بود» [1] .

قرآن اين كتاب الهي و آسماني براي انديشه و تفكر، ارزش والا و حياتي قائل است و زيباترين و رساترين سخنان را درباره ارزش دانش و تعقل، و دقت و تفقه بيان نموده است در قرآن بيش از هزار بار كلمه «علم » و مشتقات آن كه نشانه باروري انديشه است تكرار شده و افزون بر 17 آيه به طور صريح انسان را دعوت به تفكر نموده، بيش از 10 آيه با كلمه «انظروا; دقت كنيد» شروع شده است. بيش از پنجاه مورد كلمه عقل و مشتقات آن به كار رفته است و در چهار آيه نيز قاطعانه به تدبر در قرآن امر شده است. [2] .

و همچنين از كلمه فقه و تفقه و امثال آن بهره جسته است. [3] .

با توجه به اين اهميت انديشه و تفكر است كه امام حسن عسكري (عليه السلام) از شيعيان خويش انتظار دارد، كه اهل انديشه و تفكر باشند. لذا فرمود: «عليكم بالفكر فانه حياة قلب البصير و مفاتيح ابواب الحكمة ; بر شما باد به انديشيدن! پس به حقيقت، تفكر موجب حيات و زندگي دل آگاه و كليدهاي دربهاي حكمت است. [4] .

انسانهايي كه با عقل انديشه نكنند و با چشم جانشان در ديدن حقايق دقت بخرج ندهند در روز قيامت نابينا محشور مي شوند.

امام حسن عسكري (عليه السلام) اين حقيقت را با گوشزد كردن آيه اي از قرآن براي اسحاق بن اسماعيل نيشابوري در طي نامه اي چنين بيان مي كند: «اي اسحاق! خداوند بر تو و امثال تو از آن هايي كه مورد رحمت الهي قرار گرفته و همچون تو داراي بصيرت خدا دادي مي باشند، نعمت خويش را تمام كرده است... پس به يقين بدان اي اسحاق كه هركس از دنيا نابينا بيرون رود، در آخرت هم نابينا و گمراه خواهد بود. اي اسحاق! چشمها نابينا نمي شوند، بلكه دلهايي كه در سينه ها هستند نابينا مي شوند. (بر اثر انديشه نكردن) و اين سخن خداوند در كتاب متقن خويش است آنجا كه از زبان انسان ستم پيشه بيان مي كند [5] : «پروردگارا چرا مرا نابينا محشور نمودي با اين كه داراي چشم بودم؟ (خداوند در جواب) مي فرمايد: همان گونه كه آيات ما براي تو آمد و تو آنها را فراموش كردي، امروز نيز تو فراموش خواهي شد.» [6] .

گاه امام حسن عسكري با گوشزد اين خطر كه عده اي در جامعه عبادت را منحصر در انجام نماز و خواندن نمازهاي مستحبي و گرفتن روزه هاي واجب و مستحب مي دانند، بدون آنكه در رمز و راز آن انديشه كنند و يا در زمان و اوضاع آن تعقل نمايند، جايگاه ويژه انديشه و تفكر را اينگونه بيان مي فرمايد: «ليست العبادة كثرة الصيام و الصلوة و انما العبادة كثرة التفكر في امر الله [7] ; عبادت به بسياري نماز و روزه نيست، همانا عبادت تفكر بسيار در امر خداوند است ».


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 22، ص 431.

[2] سوره نحل، آيه 44; سوره آل عمران، آيه 191 و سوره نحل، آيه 69.

[3] آمار استخراج شده بر اساس اطلاعات كتاب «المعجم المفهرس » محمد فؤاد عبدالباقي (دارالحديث القاهره) مي باشد.

[4] محمد باقر مجلسي، بحارالانوار، ج 8، ص 115 و الحكم الزاهرة، ج 1، ص 19.

[5] علي بن شعبه حراني، تحف العقول، ص 513 و 514.

[6] سوره طه، آيه 126.

[7] بحارالانوار، ج 71، ص 322، وسائل الشيعه، ج 11، ص 153 ; اصول كافي، ج 2 ص 55 و تحف العقول، ص 518، حديث 13.