بازگشت

خدا با انديشمندان سخن گفته است


با توجه به جايگاه رفيع انديشه و تعقل در قرآن، در نوع آيات مربوط به اين موضوع روي سخن با انديشمندان است؛ چرا كه آنها مي توانند به عمق كتاب تكوين و هستي، و كتاب آسماني قرآن راه يابند و از آن بهره گيرند و سعادت دنيا و آخرت خويش را تأمين نمايند . اينك به برخي از اين آيات اشاره مي شود:

«ان في خلق السموت و الارض و اختلاف الليل و النهار والفلك التي تجري في البحر بما ينفع الناس و مآ انزل الله من السمآء من مآء فاحيا به الارض بعد موتها و بث فيها من كل دآبة و تصريف الريح والسحاب المسخر بين السمآء و الارض لايات لقوم يعقلون » ؛ [1] .

«در آفرينش آسمانها و زمين، و آمد و رفت شب و روز و كشتيهايي كه در دريا به سود مردم در حركت اند و آبي كه خداوند از آسمان نازل كرده و با آن، زمين را پس از مردن، زنده نموده و انواع جنبندگان را در آن گسترده و [همچنين] در جابجايي بادها و ابرهايي كه ميان زمين و آسمان مسخرند، نشانه هايي است براي مردمي كه مي انديشند .»

در آيه اي ديگر مي خوانيم: «ان في خلق السموت والارض واختلف اليل والنهار لايت لاولي الالباب الذين يذكرون الله قيما وقعودا وعلي جنوبهم ويتفكرون في خلق السمو ت والارض ربنا ما خلقت هذا بطلا سبحنك فقنا عذاب النار» ؛ [2] «مسلما در آفرينش آسمانها و زمين، و آمد و رفت شب و روز، نشانه هايي براي خردمندان است . همانها كه خدا را در حال ايستاده و نشسته و آن گاه كه بر پهلو خوابيده اند، ياد مي كنند و در آفرينش آسمانها و زمين مي انديشند [و مي گويند:] بار الها! اينها را بيهوده نيافريده اي، منزهي تو! ما را از عذاب آتش نگاه دار .»

و همچنين در قرآن كريم آمده است: «كذلك نفصل الايات لقوم يتفكرون » ؛ [3] بدين گونه اين آيات را براي آنان كه مي انديشند، شرح مي دهيم .»

امام حسن عسكري عليه السلام مي فرمايد: «انما خاطب الله العاقل؛ [4] فقط خداوند خردمند را مورد خطاب قرار داده است .» اين جمله كوتاه و رسا از عمق بسياري برخوردار است و حكايت از آن دارد كه سخن خدا و خطاب او با كساني است كه هم داراي فكر و قدرت تفكرند، و هم از نيروي انديشه و تدبر استفاده مي كنند .


پاورقي

[1] بقرة / آيه 164 .

[2] آل عمران /190 و 191 .

[3] يونس /24 .

[4] تحف العقول، ص 516، ح 4 .