بازگشت

زمان و محل ولادت


مورخان اسلامي در اين باره گفته هاي گوناگوني بيان كرده اند كه در اين مقام به آن اشاره مي كنيم.

مرحوم مجلسي (ره) مي گويند كه آن حضرت در ماه ربيع الاول سال 233 هجري پا به عرصه ي وجود نهاده اند [1] در حالي كه در النجوم تاريخ ولادتش سال 231 ذكر شده است [2] .

صاحب بحرالانساب بر اين باور است كه آن بزرگوار در سال 232، جهان اسلام را به نور ولادت خويش منور گرداند [3] و ديگري بر اين باور است كه ميلادش در سال 233 به وقوع پيوسته است [4] .

بايد بگوييم كه مشهور مورخان بر اين گفته همراه هستند كه اين در گرانقدر در ربيع الاول سال 232 هجري بيت علي النقي عليه السلام را به نور ولادتش منور گردانيد.

در مورد محل ولادتش دو گفتار است؛ يكي اينكه آن بزرگوار در سامرا زاده شده است [5] و گفته ي دوم اينكه ايشان در مدينه ي منوره زاده گشته اند.

اما با پژوهش و جست وجو در حيات اين دو امام گرانقدر در خواهيم يافت كه محل ميلادش مدينه ي منوره بوده است؛ زيرا به اتفاق نظر بسياري از مورخان، هجرت حضرت به سامرا در سال 243 واقع شده است؛ آنگاه كه متوكل طي نامه اي از حضرت دعوت كرد كه بدان شهر برود و حضرتش ناگزير به چنين مسافرتي گرديد [6] .

اما آنچه در مورد زاده شدن حضرتش بيان شده است اين است كه او در سال 230، يا 231، يا 232، يا 233 به دنيا آمده اند. در حالي كه هجرت پدرش حدود ده سال بعد انجام شده است. پس نقل صاحب جواهر (ره) در اينكه محل ميلادش سامرا بوده است، بر خلاف منابع تاريخي ماست و كسي از مورخان بدان توجه نكرده است.



[ صفحه 16]




پاورقي

[1] بحارالانوار. ج 5. ص 35.

[2] النجوم الزاهرة. ج 3. ص 32.

[3] بحر الانساب. ص 2.

[4] دايرة المعارف. ج 2 ص 45.

[5] حياة الامام العسكري (ع). ص 16.

[6] فصول المهمه، ص 262.