بازگشت

امام حسن عسكري به زبان هاي مختلف سخن مي گويد


ابوحمزه نصير خادم گويد كه مكرر شنيدم ابومحمد امام حسن با غلامان خويش به زبان آنها حرف مي زند و در ميان غلامان، تركي و رومي و صقالبه [1] وجود داشت و از اين كار تعجب كردم و گفتم او در مدينه متولد شده و با كسي حشر و نشر نداشته تا آنكه امام هادي از دنيا رفت



[ صفحه 426]



و كسي او را نديد؛ پس چه طور اين زبان ها را ياد گرفته و بدانها سخن مي گويد. اين پرسش مدتي ذهن مرا به خود مشغول كرده بود.

روزي امام حسن عسكري رو به من كرد و فرمود: خداوند عزوجل حجت خود را از ديگر مردم و خلق خود جدا كرده و به او معرفت و شناخت تمام اشيا را اعطا فرموده و حجت او بر تمامي زبان ها و انسان و حوادث معرفت دارد و همه را مي داند و هرگاه اين طور نباشد ميان او و ديگران كه تحت هدايت او هستند چه تفاوتي خواهد بود؟ [2] .


پاورقي

[1] صقالبه جمع صقلاب و قومي بودند كه ميان كشور بلغار و قسطنطنيه سكونت داشتند كه امروزه مي توان گفت چكسلواكي و يوگسلاوي باشد. شيخ طبرس در اعلام الوري، ص 356، طبع تهران اين خبر را نقل كرده. در نقل وي عبارت چنين است: و عنده قوم يحدثهم بلغاتهم و فيهم ترك و روم و صقالبه الي آخر. از اين عبارت استفاده مي شود كه تكلم امام به اين زبان ها اختصاص به غلام هاي خود نداشته بلكه با اين قوم ها و گروه ها سخن مي گفته و اين مسئله در همه ي ائمه بوده. مباحثه ي امام رضا - عليه السلام - با علماي مذاهب مختلف كه با زبان هر گروه سخن مي گفت، در شرح حال امام رضا گذشت و همچنين اينكه ائمه به زبان حيوانات حرف مي زدند.

[2] ارشاد، ص 322.