بازگشت

نامه ي امام به يكي از علماي بزرگ شيعه در قم


از جمله مكاتبات امام عليه السلام با اصحاب خود، نامه اي است كه آن گرامي به «علي بن حسين بن بابويه قمي» يكي از بزرگان فقهاي شيعه، مرقوم فرموده اند، متن آن چنين است:

«بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله رب العالمين و العاقبة للمتقين و الجنة للموحدين و النار للملحدين و لا عدوان الا علي الظالمين و لا اله الا الله احسن الخالقين و الصلاة علي خير خلقه محمد و عترته الطاهرين...؛ به نام خداوند بخشنده ي مهربان، ستايش خداي را كه پروردگار جهانيان است. سرانجام نيكو براي پرهيزكاران و بهشت براي يكتاپرستان و آتش براي كافران خواهد بود و ستيزه و تجاوز جز بر ستمكاران نيست، و خدايي جز «الله» كه بهترين آفرينندگان است نمي باشد، و درود و رحمت خدا بر بهترين آفريدگانش محمد و خاندان پاك او باد.

بعد از حمد و ثناي الهي، تو را اي بزرگ مرد و مورد اعتماد و فقيه پيروان من، ابوالحسن علي بن حسين قمي، كه خدايت به آنچه رضاي اوست موفق فرمايد و از نسلت فرزندان شايسته برآورد؛ سفارش مي كنم به پرهيزكاري در پيشگاه خدا و برپا داشتن نماز و پرداخت زكات - [زيرا نماز كسي كه زكات نمي پردازد پذيرفته نمي شود] - و به تو سفارش مي كنم كه از خطاي مردم درگذري، و خشم خويش فرو بري، و به خويشاوند صله و رسيدگي نمايي، و با برادران مواسات كني، و در رفع نيازهاي آنان در سختي و آسايش بكوشي، و در برابر ناداني و بي خردي افراد بردبار باشي و در دين ژرف نگر و در كارها استوار و با قرآن آشنا باشي، و اخلاق نيكو پيشه سازي و امر به معروف و نهي از منكر كني؛ خداي متعال مي فرمايد: «لا خير في كثير من نجويهم الا من امر بصدقة او معروف او اصلاح بين الناس؛ در بسياري از سخنانشان



[ صفحه 524]



با هم خيري نيست مگر كسي كه به صدقه دادن يا نيكي كردن يا اصلاح ميان مردم فرمان دهد».

از همه ي بديها و زشتي ها خودداري كن. و بر تو باد كه نماز شب بخواني، همانا پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم به علي عليه السلام سفارش كرد و فرمود: «يا علي عليك بصلاة الليل، عليك بصلاة الليل، عليك بصلاة الليل، و من استخف بصلاة الليل فليس منا؛ اي علي! بر تو باد نماز شب، بر تو باد نماز شب، بر تو باد نماز شب و كسي كه نماز شب را سبك بشمارد از ما نيست (به روش و سيره ي ما عمل نكرده است)».

پس به سفارش من عمل كن، و به شيعيان من نيز دستور بده آنچه به تو فرمان دادم همانطور عمل كنند، و بر تو باد كه صبر و شكيبايي ورزي و منتظر فرج باشي؛ همانا پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: «افضل اعمال امت من انتظار فرج است». پيوسته شيعيان ما در حزن و اندوه خواهند بود تا فرزندم (امام قائم عليه السلام) ظاهر شود، همان كه پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم بشارت داد كه زمين را از قسط و عدل پر مي كند همچنان كه از ظلم و جور پر شده است. [1] .

اي بزرگ مرد و مورد اعتماد من، اباالحسن، صبر كن و شيعه ي مرا به صبر فرمان ده، همانا زمين از آن خداست كه بندگانش را وارث آن مي سازد و سرانجام نيكو براي پرهيزكاران است. و سلام و رحمت خدا و بركات او بر تو و بر همه ي شيعيانم باد، و حسبنا الله و نعم الوكيل نعم المولي و نعم النصير». [2] .



[ صفحه 525]




پاورقي

[1] مسلمان پرهيزكار و پاي بند به احكام الهي در برابر ستمگران و در محيط هاي فاسد دچار سختي و مشكلات است و همواره مي كوشد دين خود را در شرايط سخت حفظ كند، لذا نيازمند به شكيبايي و در عين حال اميد به فرج است و اگر بي تابي و نوميدي بر او چيره شود از مسير صحيح منحرف مي گردد.

[2] الانوار البهيه، چاپ مشهد، ص 161.