بازگشت

در تاريخ ولادت و اسم و لقب و كنيت حضرت عسكري


بدانكه ولات باسعادت آن حضرت در مدينه طيبه در سنه ي دويست و سي و دويم هجري در ماه ربيع الثاني بوده و در تعيين روز آن خلاف است. علامه ي مجلسي ره فرموده اشهر آن است كه روز ولادت روز جمعه هشتم ماه ربيع الثاني بود و بعضي دهم ماه مذكور و بعضي در شب چهارم نيز گفته اند. و شيخنا الحر العاملي ره نيز به همين اختلاف اشاره فرموده در ارجوزه ي خود در تاريخ آن حضرت في قوله:



مولده شهر ربيع الاخر

و ذاك في اليوم الشريف العاشر



في يوم الاثنين و قيل الرابع

و قيل في الثامن و هو شايع



اسم شريف آن حضرت حسن و كنيه اش ابومحمد و اشهر القابش زكي و عسكري است و به آن حضرت و همچنين به پدر و جدش عليهم السلام ابن الرضا مي گفتند و نقش خاتمش. سبحان من له مقاليد السموات و الارض، و به قولي انا لله شهيد بوده و تسبيحش در روز شانزدهم و هفدهم ماه است.

و اين است تسبيح آن حضرت:

سبحان من هو في علوه دان و في دنوه عال في اشراقه منير و في سلطانه قوي سبحان الله و بحمده.

والده ي ماجده ي آن حضرت نامش حديث و به قولي سليل بوده و او را جده مي گفتند و در نهايت صلاح و ورع و تقوي بوده و در جنات الخلود است كه در



[ صفحه 702]



ولايت خودش پادشاه زاده بود و كافي است در فضيلت او كه مفزع شيعه و پناه و دادرس ايشان بوده بعد از وفات حضرت امام حسن عسكري عليه السلام مسعودي در اثبات الوصية فرموده كه روايت شده از عالم عليه السلام كه وقتي كه داخل شد سليل مادر حضرت امام حسن عسكري عليه السلام بر امام علي نقي عليه السلام فرمود سليل بيرون كشيده شده از هر آفت و عاهت و هر پليدي و نجاست بعد فرمود به او زود است كه حق تعالي عطا فرمايد به تو حجت خود را بر خلق خود كه پر كند زمين را از عدل همچنانكه پر شده باشد از جور، آنگاه مسعودي فرموده كه حامله شد آن مخدره به امام حسن عسكري عليه السلام در مدينه و متولد شد آن حضرت در مدينه در سنه ي دويست و سي و يك و سن شريف امام علي نقي عليه السلام در آن زمان شانزده سال و چند ماه بود و حركت فرمود با آن حضرت به عراق در سنه ي دويست و سي و شش و سن مباركش چهار سال و چند ماه بود.

فقير گويد در احوال حضرت هادي عليه السلام در ذكر سيد محمد نصوصي از حضرت هادي عليه السلام بر امام حضرت امام حسن عسكري عليه السلام مذكور شد.



[ صفحه 703]