بازگشت

ارث


1. علي بن محمد از محمد بن ابوعبدالله از اسحاق بن محمد بن محمد نخعي روايت كره كه: «گفت: فهفكي از ابومحمد عليه السلام پرسيد: چرا زن ضعيف و ناتوان بايد يك سهم ببرد و مرد، دو سهم؟

ابومحمد عليه السلام فرمود: چون بر زن جهاد واجب نيست و نفقه نمي دهد و ديه نيز نمي پردازد، ولي همه ي اينها بر عهده ي مردان است.

با خود گفتم: به من گفته شده بود كه ابن ابي العوجا از امام صادق عليه السلام همين مسأله را پرسيده بود و آن حضرت نيز همين پاسخ را به او داده بوده اند.

ابومحمد عليه السلام به سمت من آمد و فرمود: آري، اين مسأله، همان مسأله ي ابن ابي العوجا است و هر گاه معناي مسأله يكي باشد، پاسخ همه ي ما يكسان است. آنچه نخستين فرد ما دارد آخرين نفر نيز آن را دارا است و اولين و آخرين فرد ما از حيث علم و دانش، يكسان و برابرند، ولي رسول خدا صلي الله عليه و آله و اميرالمؤمنين عليه السلام از ديگران برترند» [1] .



[ صفحه 180]



2. محمد بن يحيي و علي بن عبدالله، همگي از ابراهيم از عبدالله بن جعفر روايت كرده اند كه گفت: «به ابومحمد عليه السلام نوشتم: زني از دنيا رفته و شوهر و پدر و مادرش و يا پدربزرگ و مادر بزرگش زنده اند. ميراث وي چگونه تقسيم شود؟

امام عليه السلام مرقوم فرمود: نصف ميراث را شوهر و بقيه را پدر و مادر مي برند» [2] .

3. محمد بن حسن صفار رضي الله عنه به ابومحمد حسن بن علي عليهماالسلام نوشت: «مردي از دنيا رفته و از او يك پسر دختر، و يك برادر پدر و مادري به جاي مانده است ميراث، از آن كيست؟

امام عليه السلام مرقوم فرمود: ميراث به آن كه نزديك تر است مي رسد، ان شاء الله» [3] .


پاورقي

[1] همان، ص 85، ح 2؛ كشف الغمه، ج 3، ص 210.

[2] همان، ص 114، ح 10؛ استبصار، ج 4، باب 97، ص 161، ح 3.

[3] من لا يحضره الفقيه، ج 4، باب 140، ص 196، ح 2؛ استبصار، ج 4، باب 99، ص 167، ح 5.