بازگشت

پيشرفت علمي


اين شهر از نظر علمي به تدريج شكوفا شد تا آن كه در زمان غيبت صغري به صورت بالاترين مركز علمي جهان اسلام درآمده عالمان و راويان و شخصيت هايي علمي همچون سعد بن عبدالله اشعري و ديگران، در اين شهر حضور داشتند و دانشمندان بزرگ و برجسته اي در علوم گوناگون اسلامي، توسط آنان تربيت يافتند و شيفتگان، رو بدان سو نهادند تا از چشمه ي زلال علوم اهل بيت عليهم السلام سيراب گردند.

آنچه مؤيد گفته ما است، مطلبي است كه شيخ طوسي در غيبت آورده و حاكي از توجه و عنايت وكيل سوم حضرت حجت عليه السلام به آن سامان و علماي آن جا است و لذا كتاب التأديب را براي آنان فرستاد تا آن را بررسي كنند.

وي گفت: «حسين بن عبيدالله از ابوالحسن محمد بن احمد بن داوود قمي برايم نقل كرد و گفت: سلامة بن محمد برايم روايت كرد كه: شيخ حسين بن روح رضي الله عنه كتاب التأديب را به قم فرستاد و به جمعي از فقهاي اين شهر نامه اي نوشت كه: اين كتاب را به دقت مورد بررسي قرار دهيد و اگر موردي در آن، مخالف با ديدگاه شما است مرا در جريان بگذاريد.

آنان در پاسخ وي نوشتند: همه ي اين كتاب صحيح بوده و چيزي مخالف نظريه ي ما در آن وجود ندارد، جز اين كه در آن آمده است: صاعي كه در فطره بايد پرداخت گردد نصف صاع از طعام است، در صورتي كه ما طعام را مانند جو مي دانيم كه از ناحيه ي هر نفر يك صاع بايد پرداخت شود» [1] .



[ صفحه 208]




پاورقي

[1] الغيبة، ص 240.