بازگشت

مقدمه


امام حسن عسكري عليه السلام در روز جمعه هشتم ربيع الثاني سال 232 هجري قمري در مدينه منوره چشم به جهان گشود. پدر بزرگوار آن حضرت امام هادي عليه السلام و مادر مكرمه اش بانوي عارفه ايست كه به نام هاي «سليل»، «حديثه» و «سوسن» خوانده مي شود. [1] .

مدت امامت امام حسن عسكري عليه السلام شش سال بود كه از سال 254 هجري قمري شروع و در سال 260 با شهادت آن حضرت پايان يافت. امام حسن عسكري عليه السلام در طول مدت زندگاني و به ويژه در دوران امامت خويش به واسطه ي مبارزه با طاغوت هاي زمان در تبعيد و زندان و تحت نظر به سر مي برد و سرانجام در هشتم ربيع الثاني سال 260 و در 28 سالگي در شهر سامراء و توسط احمد معتمد، پانزدهمين خليفه عباسي به طرز مرموزي مسموم و به شهادت رسيد. [2] .

زندگي آن حضرت در دوران شش تن از خلفاي ستمگر عباسي سپري شد كه به ترتيب جعفر متوكل، محمد منتصر، ابوالعباس احمد مستعين، ابو عبدالله معتز، محمد مهتدي و احمد معتمد مي باشد.

از آنجايي كه امام عسكري عليه السلام را در محله عسكر ـ كه محل سكونت سپاهيان ترك عباسي بود ـ جاي داده بودند به آن حضرت عسكري مي گويند.

حضرت حجة بن الحسن امام زمان عليه السلام يگانه فرزند و جانشين امام حسن عسكري عليه السلام است كه بعد از آن حضرت سكاندار كشتي ولايت و امامت گرديد و امروزه آفتاب وجودش در پشت پرده ي غيبت قرار گرفته است و به اراده ي خداوند متعال ظهور نموده و جهان را با نور وجودش پر از عدل و داد خواهد ساخت.

در مورد امامت امام عسكري عليه السلام روايات متعددي از ائمه معصومين عليهم السلام نقل شده است كه يكي از آن روايات چنين است: يحيي بن يسار قنبري مي گويد: امام هادي عليه السلام چهار ماه قبل از شهادت خويش به فرزندش امام حسن عسكري عليه السلام وصيت كرد و به امامت و خلافت او اشاره نمود و در آن حال مرا به همراه عده اي از دوستان و شيعيان بر آن گواه گرفت. [3] .

در اين نوشتار فرازهايي از ويژگي هاي برجسته ي فردي و اجتماعي آن حضرت را مي خوانيم:


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج50، ص236.

[2] منتخب التواريخ، ص828؛ بحارالانوار، ج50، ص236؛ اصول كافي، ج1، باب مولد ابي محمد الحسن بن علي عليه السلام.

[3] اعلام الوري، ص370.