تعرض به حريم امامت


واكنش ها پس از حادثه ي تخريب گنبد و گلدسته ها

به دنبال اين انفجار تروريستي، مردم خشمگين دست به تظاهرات گسترده اي در سامرا زدند. پليس عراق براي متفرق ساختن تظاهركنندگان با حمله به آنها به تيراندازي هوايي اقدام كرد. در شهر كربلا نيز تظاهراتي در اعتراض به تخريب بارگاه مقدس صورت گرفت.

تظاهركنندگان كه به سوي حرم امام حسين(ع) در حركت بودند، اشك ريزان از دولت مالكي خواستند تا در مقابل ناامني موضع گرفته و امنيت را برقرار كنند. پليس عراق در اولين اقدام خود تدابير شديد امنيتي در گرداگرد حرم و نيز مقررات منع آمد و شد را برقرار ساخت. مقامات پليس عراق همچنين اعلام كردند وزارت كشور مسوول تامين امنيت اين مكان مقدس بود.

يك روزنامه نگار عراقي به نام محمود صالح نيز در مصاحبه با الجزيره گفت: «نيروهاي امنيتي عراقي از اول ماه آوريل با كنترل امنيتي بر تمام اطراف حرم مسوول حفاظت از آن بودند و هيچ كس اجازه نداشت كه به آن نزديك شود.» «جنيفر نيهيل» سخنگوي نيروهاي آمريكايي در منطقه نيز در واكنش به اين انفجار گفت: «تنها گزارش هاي اوليه را شنيده ايم و در حال تحقيق روي آن هستيم.»

وي افزود: اين حملات مي تواند باعث شعله ور شدن خشونت هاي فرقه اي در عراق شود. صالح الحيدري، رئيس «موقوفات و بارگاه هاي شيعي» در عراق نيز اظهار داشت: «هدف اين دو انفجار تخريب گلدسته هاي طلايي باقيمانده از حرم بود. اين يك اقدام تروريستي است كه هدف آن ايجاد خشونت هاي فرقه اي است.» واكنش به اين انفجار تنها به مقامات سياسي و دولتي محدود نشد.

آيت الله سيستاني، مرجع تقليد شيعيان ضمن اشاره به خويشتنداري مردم اعلام داشت نبايد دست به اقدام عليه مسلمان اهل سنت زد. مقتدي صدر نيز سه روز عزاي عمومي اعلام كرد. همچنين سپاه المهدي وابسته به جريان صدر به محض انتشار اين خبر به تمام نيروهاي امنيتي خود آماده باش داد تا براي جلوگيري از واكنش قهرآميز احتمالي شيعيان عليه اهل سنت وارد عمل شوند.

«شيخ عبدالهادي المحمداوي» مسوول دفتر شهيد صدر در كربلا نيز ابراز داشت اخبار مربوط به آماده باش جريان صدر براي انتقام گيري را رد كرد. وي افزود: جريان صدر از رهبراني دورانديش برخوردار است و خويشتنداري را پيشه خود كرده است. وي تصريح كرد: صدر طرفداران خود را به خودداري از كشيده شدن در دام فتنه انگيزي دعوت مي كند.
عاملان حادثه

ناظران سياسي بر اين باورند كه اين انفجارها از سوي القاعده و دست پروردگان آن يا از سوي بقاياي رژيم بعث و با همكاري افراطيان سني (وهابي) با هدف افكندن بذر دودستگي و درگيري ميان شيعيان و اهل سنت صورت مي گيرد. در انفجار دو سال گذشته كه گنبد حرم شريف و بخشي از حرم تخريب شد شيعيان درصدد بودند تا با واكنشي سخت از اهل تسنن انتقام گيرند اما خويشتنداري علماي شيعي و سني مانع از ادامه درگيري ها شد به گونه اي كه براي نشان دادن همبستگي، برخي علماي شيعي در مسجدي حضور يافته و با اقامه نماز به امام جماعت اهل تسنن اقتدا كردند.

برخي گزارش ها حاكي از اين است كه وقوع اين انفجارها با فتواهاي مذهبي علماي تكفيري وهابي همراه بوده تا جايي كه خبرگزاري فارس مي گويد: اين انفجارها با فتواي «بن جبرين» مرجع مذهبي وهابي ها صورت پذيرفته است. اين خبرگزاري آورده است: «بن جبرين» كه پس از «عبدالرحمن البراك» دومين مرجع ديني وهابي ها در جهان به شمار مي رود سال گذشته نيز با صدور فتوايي خواستار انهدام تمامي اماكن مقدسه شيعيان شده بود. وي مي گويد: شرع چنين بناهايي را قبول ندارد و اسلام دستور نابودي آنها داده است. بن جبرين همچنين در سال گذشته با تاييد انهدام حرمين عسكريين اين اقدام را ستوده و اين مكان هاي مقدس را «بت شيعيان» خطاب كرده بود.
شهر تاريخي سامرا

سامرا يكي از شهرهاي مقدس شيعيان جهان در (100 كيلومتري) بغداد واقع است. اين شهر كه آرامگاه دو امام شيعي؛ «امام هادي(ع)» و «امام حسن عسكري (ع)» است، در سال 944 (م) (323 ش) ساخته شد و به «حرم عسكريين» نيز معروف است. قداست اين مكان به گونه اي است كه سوگند به آن در ميان اهالي سامرا متداول است و اهل تسنن نيز احترام خاصي به اين مكان مي گذارند. دو امام مذكور در دوره خلافت «معتصم» و در پادگان نظامي وي محبوس بودند.

وجه تسميه آنها به عسگري نيز اشاره به آن دارد كه اين دو امام همام در «عسكر» يا «پادگان نظامي» تحت نظر و بازداشت بودند. امام هادي در سال 868 (م) (247 ش) و امام عسكري (ع) در سال 874 (م) (253 ش) به شهادت رسيدند و در منزل خود كه هم اكنون بارگاه آنهاست مدفون شدند.

بارگاه اين دو امام چندين مرتبه مورد بازسازي قرار گرفت. ابتدا از سوي ناصرالدوله در سال 944 (م) (323 ش) و سپس در سال 1053 (432 ش) به وسيله ارسلان البصاصري و همچنين در سال 1209 (م) از سوي خليفه ناصرالدين الله مورد مرمت قرار گرفت. در سال 1868 (1147ش) نيز از سوي ناصرالدين شاه قاجار تحت مرمت و بازسازي مجدد قرار گرفت و در سال 1905 (1284 ش) نيز گنبدي طلايي به آن افزوده شد.
بمب گذاري نخست

روز چهارشنبه 22 فوريه 2006، هفت مرد كه لباس نظامي نيروهاي ويژه عراق را به تن داشتند وارد بارگاه شدند. اينان كه توانسته بودند با نگهبانان طرح دوستي بريزند با ورود به حرم اقدام به بمب گذاري كردند كه به واسطه آن بخش وسيعي از حرم و گنبد طلايي تخريب شد. گفته مي شود تعداد كشته شدگان اين انفجار به 170 تن رسيد.

پليس عراق كه با تظاهرات مردم و فشار علماي مذهبي مواجه بود توانست فردي به نام «يسري فاخر محمدعلي» كه تونسي تبار و به «ابوقدامه التونسي» معروف بود را دستگير كند. وي پس از بازداشت اقرار كرد كه در انفجار حرم دست داشته و گزارشي مفصل در مورد چگونگي ورود به حرم و انفجار ارائه داد.

هر چند دولت عراق پس از مدتي اعلام كرد كه «مغز متفكر» اين حادثه فردي به نام «هيثم البدري»، رهبر يكي از گروه هاي تروريستي القاعده در عراق است. وي گفت: به همراه «ابوقدامه»، چهار شهروند سعودي و دو عراقي ديگر تمام شب را مشغول ساخت بمب و طراحي براي ورود به حرم بوديم و صبح چهارشنبه 22 فوريه 2006 اقدام به انفجار حرم عسكريين كرديم.دومين بمب گذاري نيز صبح ديروز 13 ژوئن 2007 بود كه دو گلدسته باقيمانده را ويران و حرم را به تلي از خاك مبدل ساخت.

***