بازگشت

سخن عميق خليفه عباسي پيرامون شكوه مرقد امام حسن عسكري عليه السلام


علي بن عيسي اربلي (صاحب كشف الغمّه) مي نويسد: بعضي از اصحاب براي من حكايت كردند كه مستنصر (سي و ششمين خليفه عباسي) [متوفي 640 ه.ق يك بار به سامرّا رفت و در آن جا براي زيارت كنار قبر امام هادي و امام حسن عسكري عليهما السلام رفت، سپس از آن جا به كنار قبر خلفاي بني عباس از پدران و خاندانش رفت، ديد قبر آن خلفا در زير قبّه اي ويران شده قرار گرفته است كه باران بر آن مي بارد و فضله پرندگان در هر جاي آن ديده مي شد.
شخصي به خليفه گفت: شما با اين كه خلفاي روي زمين و شاهان دنيا هستيد و همه امور در اين جهان به دست شما است؛ ولي (چرا) قبر پدران شما به اين وضع (كثيف و حقير) است، و (چرا) كسي به زيارت قبر (اين شاهان) نمي آيد و كسي هم از آن ها ياد نمي كند؛ ولي قبرهاي علويان همان گونه است كه مي بيني، (حرم هاي آن ها) با پرده ها و قنديل ها و چراغ و فرش و زيلوها آراسته گشته و داراي خادم و فرّاش و شمع و عود و ساير چيزهاست؟!
خليفه در پاسخ گفت: هذا أمر سماويّ، لا يحصل باجتهادنا؛ اين موضوع، يك امر آسماني و ملكوتي است كه با كوشش ما به دست نمي آيد، و اگر ما مردم را به توجّه نمودن به قبور پدرانمان (خلفاي عباسي) وادار كنيم، (مردم) نمي پذيرند و انجام نمي دهند.
آري بايد گفت كه خليفه پاسخ درستي داد؛ زيرا اعتقادات، با تحميل و اجبار حاصل نمي گردد و كسي قادر نيست كه عقايد قلبي را به مردم تحميل كند.(1)

***

1) شيخ عباس قمي رحمه الله، نگاهي بر زندگاني 14 معصوم عليهم السلام، ترجمه انوار البهيّه، ص 517.