بازگشت

نصّ بر امامت امام هادي توسط پدر


بزرگان و معتمدين شيعه براي امامت اهميت خاصي قائل بودند و آن را اصلي از اصول اسلام مي دانستند لذا همواره از امام زمان خود درباره امام بعدي پرسش مي كردند تا به او مراجعه نمايند و در چنبره طاعت او درآيند . در مورد امام هادي نيز اين دقت نظر به عمل آمد و برخي از بزرگان شيعه روايات متعددي از امام جواد _ عليه السلام _ مبني بر امامت علي هادي نقل كرده اند و ما در اينجا به پاره اي از آنها اشاره مي كنيم :

1 _ (اسماعيل بن مهران) :

هنگامي كه امام جواد _ عليه السلام _ عازم سفر بغداد شد اسماعيل بن مهران خود را به سرعت نزد امام رسانده عرض كرد : قربانت گردم از اين سفر بر شما بيمناكم پس از شما منصب امامت به چه كسي خواهد رسيد ؟ امام با لبخندي شيرين پاسخ داد : (امسال اتفاقي براي من نخواهد افتاد . . .) . و بدينسان هراس وي از قدرت عباسيان و شهادت خود را بر طرف ساخت .
چندي بعد كه معتصم عباسي امام را به سامرّا فرا خواند دوباره اسماعيل شتابان نزد حضرت آمد تا امام بعدي را بشناسد و در سلك مواليان وي درآيد . پس گفت : (يابن رسول اللّه ! شما در حال رفتن هستيد پس از شما امر امامت به عهده كيست ؟) .
امام گريست و از سفر خود احساس خطر كرده با علم به اينكه ديگر بازگشتي نخواهد بود، فرزند خود امام علي هادي را به عنوان امام بعدي چنين معرفي نمود : (اين سفري است كه از آن بر من بايد بيمناك بود امام پس از من فرزندم علي خواهد بود . . .) .
پيش بيني امام تحقق يافت و ايشان در اوج شكوفايي زندگي و بالندگي به وسيله معتصم عباسي به شهادت رسيد .

2 _ (الخيراني) :

يكي ديگر از راويان امامت علي هادي (خيراني) است كه حديث را از پدرش نقل كرده است و ما در بحث هاي آينده متن حديث را نقل خواهيم كرد .

3 _ (الصغر بن ابي دلف) :

صغر بن ابي دلف نص بر امامت امام هادي را از پدر حضرت امام جواد چنين نقل مي كند : (امام پس از من فرزندم علي است . فرمانش فرمان من است و سخن او سخن من . اطاعت از او اطاعت از من بشمار مي رود و پس از او امامت از آن فرزندش حسن خواهد بود . . .) .

4 _ (بعضي از شيعيان) :

امام جواد هنگام عزيمت به بغداد با تصريح به امامت فرزندش امام هادي _ عليه السلام _ به بعضي از شيعيان چنين گفت : (من در حال رفتنم و امر امامت به عهده فرزندم (علي) است و پس از من بر شما همان حقي را خواهد داشت كه من پس از پدرم بر شما داشتم . . .) .
امام جواد در سخنان خود بر لزوم اطاعت از فرزندش تاءكيد كرد و فرمود امام همان موقعيتي را در ميان شيعيان خواهد يافت كه خود امام جواد پس از وفات پدرشان داشتند .

5 _ (احمد بن ابي خالد) :

احمد بن ابي خالد نصّ صريحي را از امام جواد _ عليه السلام _ بر امامت فرزندش علي هادي با اين سرآغاز نقل مي كند : (ابوجعفر به فرزندش هادي _ عليه السلام _ وصيت كرد . . .) كه ما بندهاي اين وصيت را در بحث هاي آينده بيان خواهيم كرد .
قابل ذكر است كه شيعيان معتقدند تعيين امام متاءثر از عواطف و هواهاي نفساني نيست بلكه به دست خداوند متعال است . اوست كه امام را معين مي كند و پيامبر اكرم انتصاب الهي را به سمع همگان مي رساند و آنچه را بدو دستور داده شده ابلاغ مي كند . پيامبر گرامي به صراحت ، جانشينان خود را دوازده تن اعلام كرده است و روايات اين باب به حد تواتر رسيده است كه امام هادي _ عليه السلام _ يكي از همين جانشينان مي باشد .

***