بازگشت

بيماري امام و شهادت او


جريان اين است كه براي پدرم خبر آوردند كه ابن الرضا مريض است. پدرم با شتاب تمام نزد خليفه رفت و خبر را به خليفه رسانيد. خليفه پنج نفر از خدمتكاران خاص خود را به منزل امام



[ صفحه 444]



حسن عسكري روانه كرد و به آنها دستور داد دقيقاً وي را تحت نظر بگيرند و حالات او را گزارش كنند.

سپس خليفه پزشكان و قاضي القضاة را به همراه ده نفر از علماي مشهور به منزل امام عسكري فرستاد تا در كنار او باشند. خليفه اين كارها را بدين جهت مي كرد تا آن زهري را كه به امام داده بود از مردم پنهان و پوشيده دارد و نزد مردم چنين وانمود كند كه آن حضرت به مرگ طبيعي از دنيا رفته است. آنان پيوسته ملازم خانه ي حضرتش بودند تا آنكه بعد از گذشت چند روز از ماه ربيع الاول، آن امام مظلوم به سراي آخرت رحلت فرمود و از جور ستمگران رهايي يافت. [1] .


پاورقي

[1] كشف الغمه، ج 3، ص 197؛ مورخين و محدثين پيش از علامه اربلي، متوفاي 692، مانند كليني و مفيد (ره) به علت مرگ امام حسن عسكري تعرضي نكرده اند ولكن علامه علي بن عيسي اربلي در كشف الغمة بر حسب روايت فوق الذكر و متأخرين از او و جمع كثيري عقيده دارند كه امام عسكري و پدرش مسموم از دنيا رفته اند و استدلالشان روايتي است كه از امام صادق نقل شده: «والله ما منا الا مقتول شهيداً»؛ به خدا سوگند از ما كسي نيست مگر آن كه به قتل شهيد مي شود. (بحار، ج 50، ص 238). در روايت ديگر آمده: ما منا اما مقتول او مسموم.