بازگشت

قبر آن حضرت


قبر حضرت امام حسن عسكري و نيز حضرت امام علي النقي عليهماالسلام در سامراء و محل زيارت شيعيان مي باشد.

شهر سامراء در اصل بر اثر هوي و هوس يكي از خلفاء عباسي بنا شد و پايتخت گرديد، و طبعا مي بايد در اثر ضعيف شدن عباسيان، موفقيت آن از دست برود و متروك شود. چنين هم شد. حالا هم اگر چيزي از آن شهر مانده است به سبب بركت وجود اجساد پاك آن دو امام بزرگوار است وگرنه مي بايد به كلي از بين رفته باشد.

اين موضوع را آن خليفه عباسي چه خوب فهميده است همانكه داستان زير درباره او معروف است:

ظاهرا روزي مستنصر بالله خليفه عباسي براي زيارت عسكريين متوجه سامراء شده بود. پس از فراغت از زيارت، متوجه قبور خلفاء عباسي كه در قبه اي قرار داشت شد. پس از



[ صفحه 151]



بازديد متوجه شد كه آن قبور ويران و مخروبه شده اند و باران به داخل نفوذ كرده و پرندگان خانه كرده اند و در آنجا فضله و كثافات ديده مي شد.

يكي از اطرافيان به مستنصر گفت كه بسيار جاي تعجب است كه شما خليفه باشيد و قبر پدران شما اين طور باشد كه زائري نداشته باشد و قبورشان هم به اين حالت باشد اما قبور علويين در نهايت نظالت و روشني و داراي پرده ها و چراغها و فرشها و خادمين باشد و زوار فراواني همواره به زيارت بيايند.

خليفه جواب داد كه اين امور به دست ما نيست و اين امري آسماني است.

چنانكه ما بخواهيم مردم را درباره قبور پدران خودمان به چنين چيزهائي مجبور كنيم ممكن است چند روزي از روي اجبار و اكراه، انجام بدهند اما پس از رفع اجبار، دوباره به همان وضع كه ديدي درخواهد آمد اما كار علويين از جاي ديگري اداره مي شود و خداوند محبت آنها را در قلوب مومنين انداخته و آنها آباد كردن قبور آنها را خودشان با ميل و براي كسب ثواب اخروي انجام مي دهند.



[ صفحه 152]