بازگشت

علي بن محمد بن زياد صيمري


شيخ طوسي گاهي وي را از ياران امام هادي عليه السلام دانسته و مي گويد: «علي بن محمد بن زياد صيمري» [1] و زماني از ياران امام عسكري عليه السلام شمرده و از او با نام «علي بن محمد صيمري» [2] ياد مي كند.

درباره ي او اختلاف است كه آيا او همان علي بن زياد صيمري است كه در رجال شيخ در زمره ي ياران امام هادي عليه السلام ذكر شده يا خير. البته احتمال دارد كه يكي نباشند، چرا كه شيخ طوسي آنها را جداگانه ذكر كرده و با دو شماره از جمله ي ياران يك امام آورده است و آن جا كه او از علي بن زياد صيمري در جمع ياران امام هادي عليه السلام ياد كرده او را با شماره ي 12 و زماني كه معترض نام محمد بن زياد شده وي را با شماره ي 25 عنوان كرده است. ظاهراً به دليل اين كه تحت دو شماره ذكر شده اند، بايد دو نفر باشند نه يك شخص.

ديگر اين كه شيخ قدس سره علي بن زياد را در زمره ي ياران امام عسكري عليه السلام نخوانده است و احتمال دارد او از ياران امام هادي عليه السلام بوده و الا مي بايست او را نيز در شمار ياران امام عسكري عليه السلام ذكر كرده باشد.

احتمال اين كه هر دو يكي باشند وجود دارد؛ زيرا آقاي خوئي در معجم رجال به ايشان



[ صفحه 322]



پرداخته و مي گويد:

«برقي نيز همانند شيخ او را در زمره ي ياران امام هادي و امام عسكري عليهماالسلام ذكر كرده و قبلاً يادآور شديم كه شيخ در رجال، علي بن زياد صيمري را از ياران امام هادي عليه السلام به شمار آورده كه ظاهراً وي با علي بن محمد بن زياد مغايرت دارد، ولي صحيح اين است كه آنها يكي هستند؛ زيرا از كافي و ارشاد و الغيبه كه قبلاً گذشت علي بن زياد به امام - سلام الله عليه - نامه اي نوشت و از او كفني خواست. حضرت در پاسخ مرقوم فرمود: تو در سال 80 ه. ق بدان نيازمند خواهي شد و او در سال 80 ه. ق از دنيا رفت و چند روز قبل از وفاتش، امام عليه السلام كفني براي او فرستاد. صدوق قدس سره نيز در كمال الدين، باب 49، در بيان توقيعات وارده از حضرت قائم عليه السلام، ذيل حديث 23 اين مطلب را درباره ي علي بن محمد صيمري آورده است كه از آن استفاده مي شود علي بن محمد بن زياد با علي بن زياد، يكي بوده اند» [3] .


پاورقي

[1] رجال، ص 419.

[2] همان.

[3] معجم رجال حديث، ج 12، ص 154.